En innføring i klokker – Dette må du vite

Har du nylig blitt interessert i klokker, men er litt usikker på hva alt betyr skal du få en liten innføring her.

Det finnes i hovedsak to forskjellige typer klokker, mekaniske og kvarts klokker. 

Kvartsklokker er batteridrevne klokker. Når noen snakker om at en klokke har komplikasjoner gjelder ikke det for kvartsklokker, sagt på en annen måte kan du utelukke at det er en kvarts klokke hvis den har komplikasjoner. Kvartsklokker er mer nøyaktige enn automatiske klokker, det er kanskje litt rart siden de også er rimeligere. Det skyldes at kvartsklokker er mye rimeligere å produsere.

I de aller fleste (99%) av alle klokker kan du enkelt se om det er en kvartsklokke ved at sekundviseren tikker istedenfor å flytte seg i en jevn bevegelse.

I kategorien mekaniske klokker er det to hovedkategorier. Manuelt opptrekkbare og automatiske klokker.

Bortsett fra at de får energi på litt forskjellige måter fungerer de stort sett likt så fort de har gitt energi til fjæren. Denne kalles hovedfjæren og det er hvor lenge den kan holde på energi som bestemmer hvor lang gangreserve klokken har. Gangreserve er hvor lenge klokken kan gå fra den er full av energi (fult ladet om du vil) til helt utladet mens den ligger urørt, altså ikke blir tilført energi.

Komplikasjoner på klokker er alt som er utenom å vise tiden på automatiske klokker, det vil si f.eks. datovisning eller kronograf.

Urverk – Noe av det første du vil høre om er in-house urverk og third party/ tredjeparts urverk. In-house urverk betyr at klokkeprodusenten selv har produsert urverket.  Dette øker kostnadene og det er derfor noe som er vanligst blant premium merker.  Blant tredjeparts urverk er ETA og Miyota blant de mest kjente. Urverkene fra tredjeparts produsenter er ikke noe dårligere generelt, men de er mindre eksklusive.  Fordelen med tredjeparts urverk er at de er laget i mye høyere volum som gjør deletilgangen og pris på service mye mer fordelaktig sammenlignet med for in-house urverk.

Hvilken størrelse på klokken.

Det er tre viktige størrelser å tenke på med klokker, diameteren på urkassen, høyden (tykkelsen) og bredden mellom lugs (lengden fra bunn til toppen av klokken).

Lug to lug oppgis ofte ikke som en størrelse på klokker selv om det er et viktig mål for klokken. Selv om diameteren på to klokker er forskjellige kan lug to lug være like, det vil si at de bæres nesten likt på armen. Derfor er det viktig å prøve klokker før du kjøper.

Om det er en sportsklokke eller dressklokke har selvfølgelig mye å si for hvilke størrelser som er aktuelle, men hvis du prøver noen klokker så finner du fort ut hvilke størrelsen på klokker som passer deg best.

Om klokken har bezel eller ikke vil også påvirke veldig hvordan klokken er å bære på armen.  

Endre stil på klokken med reimer – Til noen klokker som f.eks. Maurice Lacroix er det ikke så lett å forandre stilen på klokken ved å skifte til en lærreim eller natoreim siden den ikke har vanlig reimfeste. Dette er også noe som kan være verdt å tenke på når du kjøper deg en klokke. De aller fleste klokker har samme feste til reimen som gjør at du enkelt kan forandre utrykket til klokken enten bare med forskjellige farger eller med helt forskjellige typer reimer.

Ønsker du en skinnrem er det veldig vanlig med brun eller sort reim. Ofte er det fargen på dialen som avgjør. Ønsker du en reim med kontrastsømmer er ofte det fineste hvis den matcher noe annet på klokken. Det kan være at kronen eller viserne har detaljer med oransje, da vil en reim med kontrastsømmer i oransje gi klokken din det lille ekstra. Ønsker du noe litt mer dristig som virkelig får frem reimen vil det gi et mer fullført utrykk hvis klokken har detaljer med de samme fargene.

Springbars/ baretter – små «pinner» som ligger inni reimen, det er disse som holder reim eller lenke fast til klokken. For å bytte reim eller lenke trengs det et springbar/ barettverktøy. Selve jobben er veldig enkel hvis klokken har vanlige fester, som de aller fleste klokker har. For å vite hvilken bredde reimen skal være kan du måle med et skyvelære mellom der springbaren er.

Vanntette klokker – Vanntettheten på klokker er noe som kan virke veldig misvisende, for det første er det flere uttrykk for vanntetthet. ATM, Bar og meter er det som brukes mest. Hvis det står at klokken har 30 meter vanntetthet betyr det at den har 3 ATM eller 3 bar.

For det første – er klokken din vintage eller passert når den skulle vært til service burde du uansett hvilken sertifisering den har behandle den som at den ikke tåler noe vann.

30 M / 3 BAR / 3 ATM – Tåler ikke å svømmes med, men tåler vannsprut.

50 M / 5 BAR / 5 ATM – Du kan svømme med klokken, det kan derimot være en liten sjanse å ta. Har du mulighet til å legge den fra deg er det like greit å gjøre det.

100 M / 10 BAR / 10 ATM – Ikke noe problem å svømme med denne klokken, du kan til og med dykke litt.

200 M / 20 BAR / 20 ATM – Denne kan du svømme enda lenger med, snorkling er heller ikke noe problem. Dykking er derimot ikke greit.

300 M/ 30 BAR / 30 ATM – Denne kan du dykke med.

Det er noen klokker som er «dykkerklokker» sjekk likevel at de har riktig vanntetthet. En annen sertifisering enn Meter er ISO 6425 det vil si at klokken kan dykkes med.

Grunnen til at vanntettheten til klokker kan virke veldig misvisende er at de blir testet i lukkede miljøer, det vil si at klokkene ikke sitter på en arm eller er i vann som beveger seg når de blir testet.  

Klokkeglass – Det er tre hovedkategorier for klokkeglass, de er: Safirglass, mineralglass og akrylglass

Akrylglass er også kategorien for pleksiglass og dette er de mest vanlige klokkeglassene som også de er rimeligste. Selv om de er de rimeligste klokkeglassene har de også noen fordeler. Akrylglass er det letteste å arbeide med, det vil si at det er enklest å bytte klokkeglasset på en klokke som har akrylglass. Akrylglass er også billig og enkelt å bue som gir klokken ett mer eksklusivt utseende. Negativt med akrylglass er at de blir ganske enkelt ripete, heldigvis kan du ganske enkelt polere bort mindre riper med produkter spesielt laget for det.

Safirglass er i den andre enden hva gjelder pris, og brukes på high-end klokker. Det skal mye mer til for å ripe safirglass enn akrylglass.  Litt av grunnen til at safirglass er dyrere er også fordi det er mye vanskeligere å jobbe med safirglass.

De største og mest kjente merkene

Swatch group er en av de største med – Swatch, Tissot, Hamilton, Longines, Omega, Breguet, Harry Winston, Jaquet Droz, Blancpain, Flik Flak, Glashütte, Union, Certina, Rado, Mido og ETA som er urverk de produserer

Richemont – Cartier, Vacheron Constantin, IWC, A.Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Van Cleef & Arpels, Baume & Mercier, Panerai, Piaget og Roger Dubuis.

Seiko Group – Seiko, Orient, Credor og Grand Seiko.

Citizen Group – Citizen, Bulova, Frederique Constant, Alpina og Miyota urverk.

Rolex/Tudor – Rolex og Tudor.

LVMH – TAGHeuer, Zenith, Hublot og Bvlgari.

Patek Philippe – Patek Philippe

Audemars Piguet – Audemars Piguet

Dette er bare noen av de største gruppene og merkene, i tillegg finnes det ekstremt mange andre merker som er både store og små som ikke er med på listen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klokkereimer.no bruker informasjonskapsler (cookies) og Pixels. Vi bruker noen av de av ren nødvendighet og andre for å gjøre nettsiden best mulig for deg.