Seiko “Captain Kid”

Seiko

Av og til kommer man over historier som bare må deles. Denne historien handler om Tommy Erwin Magnus Kristensen, og hans helt spesielle klokker som er modifisert av Armand Ekvold.

Så sett deg tilbake og les om Tommy helt spesielle Seiko.

Seiko Captain Kid

De siste åtte årene har jeg jobbet som det folk nordfra ville kalt for brakkvannssjømann. På et skip som seiler mellom Norge og Tyskland. I løpet av denne tiden har jeg rukket å gjøre det meste av arbeidsoppgaver om bord, inkludert å inneha rollen som rederiets maskot og «kaptein» – Captain Kid. Denne jobben er, til tross for hva mange skulle tro, alltid veldig morsom. Særlig på grunn av de gode kollegaene man har. Jeg er langt ifra noen skuespiller, men det å arbeide sammen med artister som har en helt annen tilnærming og holdning til sine arbeidsoppgaver enn hva man ellers er vant til, har vært en inspirasjon og glede for en som utdanner seg til å bli det tørreste av det tørre, nemlig jurist.

Hver gang varierer det litt hvem man jobber med, men to personer har alltid vært fast på plass. Et bulgarsk ektepar som hver ferie har rollen som skipets klovner. Opp gjennom årene har vi vært faste makkere på scenen og ute blant passasjerene. De gangene jeg har innehatt denne stillingen har jeg bevisst vært litt rebelsk av meg og gått med armbåndsur selv om det etter et uoffisielt reglement ikke er tillatt. Men som kapteinens kamerat, klovnen Coco sier;
«But you’re the captain. Off course you need a watch!»

Og «kapteinen» har således gått med både Seiko, Certina, Casio, Alpina, Grana og Tudor – antageligvis til noe undring fra observante fedre.

Nå har det seg imidlertid sånn at min karriere som sjømann og semi-profesjonell tulling er i sitt siste kapittel. Utdannelsen er fullført, og tiden er inne for å skifte beite. Alle som har vært lenge i en jobb vet at det gjerne er med et visst vemod at man farer videre. Joda, man kan beholde kontakten med mange av sine gamle kollegaer, men selv om man var gode venner på pauserommet er det ikke nødvendigvis alle det er like naturlig å invitere hjem på middag. Blant annet ser jeg ikke det som helt realistisk at jeg kommer til å ta helgeturer til Bulgaria for å ta en kaffe med mine klovnevenner fra underholdningsavdelingen. Det er ikke dermed sagt at vi ikke kommer til å ha kontakt, det bare er noe som omgivelsene og jobbsettingen gir som gir vennskapet den ekstra dimensjonen.

Det har blitt en slags tradisjon at alle vi som jobber sammen med barneunderholdningen har gitt hverandre en eller annen dum gave etter en endt ferie. Dette har gjerne vært noe ræl fra den lokale turistbutikken, en upassende stor mengde godteri, en pyntegjenstand man ikke aner hva man skal gjøre med, eller noe i den duren. Som over snittet klokkeinteressert har jeg i likhet med mange her inne en slags ide om at klokke alltid er den perfekte gave til noen man setter pris på, og derfor tenkte jeg at den siste gaven skulle være litt spesiell.

Man kan av og til lure på hva som er mest fascinerende. En klokkes historie, eller folks fascinasjon for klokkers historier. Litt flåsete sagt kan det virke som om mange menn ser på sin klokke slik som kvinner ser på sitt arvede bunadssølv. Og om man ikke har vokst opp med en far eller bestefar som brydde seg nevneverdig om klokker, så skal vi i hvert fall starte nye tradisjoner for våre etterkommere. Med høy inflasjon av uttrykk som «birthyear», «grail» og «keeper», som gjerne brukes om en klokke man har drømt om lenge, men som flippes videre etter kort tid i jakt på det neste store. Hva poden faktisk ender opp med å arve når man legger på røret er derfor ganske i det blå for mange.

seiko snzhSeiko SNZH-serien. En typisk førstegangsklokke. Populær grunnet sitt utseende, og ikke minst den enkle tilgangen via en viss asiatisk nettbutikk. For mange den første automatiske klokken de eier. Og gjerne starten på en interesse som for de fleste utenforstående vil kalles for galskap. Seiko SNZH er imidlertid en klokke som ofte lever et noe utakknemlig liv. Eierne lar seg raskt fascinere over hva den byr på, noe som skaper en utømmelig jakt etter «mer». Mer eksklusivitet, mer kred, mer penger ut av vinduet. Man syns gjerne klokka er kul, men det er langt ifra en Oris, Longines, Alpina osv. Som gjerne er de naturlige neste produsentene på rangstigen. Derfor ender de raskt på bruktmarkedet igjen. Til irritasjon for mange på Klokkeriet. Til glede for de som selger sin pent brukte Seiko til dobbel pris. Pluss frakt, attpåtil.

Men hva gjør man hvis man har tatt steget «videre» fra sin Seiko, men likevel ikke ønsker å selge den? Jo, man tar kontakt med hobby-superurmaker Armand Ekvold og gir han en sær utfordring.

«Jeg har lyst til å gi klokke i gave til en som jobber som klovn i Color Line sitt Captain Kid show. Kan du lage en slags Rado Captain Cook av en Seiko – bare at ikke Captain Cook, men Captain Kid?»

Dumt som spørsmålet var forventet jeg meg egentlig et dumt svar, men neida. Armand syns dette virket som et veldig spennende prosjekt, og fulgte opp med design, forslag til farger og font. Etter noen uker hadde han fått laget en urskive med motiv, og skrift i rederiets egen font. For noen dager siden mottok jeg det ferdige resultatet, og jeg må si han har gjort en glimrende jobb.

seiko herreklokker

Denne unike Seiko Captain Kid finnes i kun to eksemplarer. Vi snakker altså Comex Sub opphøyd i mente. Ett eksemplar forblir i Norge hos den forhenværende kapteinen/nåværende juristen, mens den andre skal leve videre hos min gode venn, klovnen Coco fra Bulgaria. To stk. SNZH som for alltid vil bli verdsatt og husket, framfor å leve et evig liv som lettere irriterende flippeobjekter.

Seiko
Modifisert Seiko “Captain Kid” med semsket skinnreim fra Martu Leather.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takk for en fin historie, Tommy!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klokkereimer.no bruker informasjonskapsler (cookies) og Pixels. Vi bruker noen av de av ren nødvendighet og andre for å gjøre nettsiden best mulig for deg.